![](/media/lib/303/n-eldgja-16f4c0e30ce7c9af4458cc2cd9725acb.jpg)
Potężna erupcja wykorzystana podczas chrystianizacji Islandii
19 marca 2018, 11:20Wspomnienie o największej w historii Islandii erupcji wulkanicznej, które znajdziemy w apokaliptycznym poemacie Voluspa, zostały wykorzystane podczas konwersji Islandczyków na chrześcijaństwo.
![](/media/lib/203/n-odchudzanie-4d92de976e7f79dff36a933c30c88002.jpg)
Koniec z efektem jo-jo?
14 lutego 2018, 11:09Za jakiś czas efekt jo-jo może odejść w niepamięć, bo naukowcom udało się odkryć w mózgu molekularny przełącznik, który reguluje spalanie tłuszczu, zwłaszcza po okresach odchudzania.
![](/media/lib/92/n-olej-e25cfb04ce27aa4450f7d37fbb19974f.jpg)
Długa droga od składnika oliwy po kontrolę głodu
28 lipca 2017, 11:27"Kuzyn" składnika oliwy i czosnku może zaburzyć szlak sygnałowy głodu.
![](/media/lib/156/n-jaja-9948b251cd0982579205b24550a451b5.jpg)
Jedno jajko dziennie pomaga niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy wzrost
8 czerwca 2017, 05:19Półroczne badanie przeprowadzone w Ekwadorze wykazało, że jedno jajko dziennie może pomóc niedożywionym dzieciom osiągnąć prawidłowy dla wieku wzrost.
![](/media/lib/136/n-smiec-caefe15e60276cd09be76eee5f1d737f.jpg)
Oceanom grozi głód
28 lutego 2017, 10:29W związku z globalnym ociepleniem do roku 2100 na największym ziemskim habitacie – dnie oceanicznym – może zabraknąć pożywienia i dojdzie tam do głębokich zmian ekologicznych spowodowanych m.in. rosnącymi temperaturami, zakwaszeniem i rozprzestrzenianiem się stref beztlenowych
![](/media/lib/94/n-papieros-1284d8759c20f513bb74ffedab5e9b35.jpg)
Wszystko zależy od tego, czy mózg wierzy w nikotynę
23 września 2016, 11:38To, jak mózg reaguje na nikotynę, zależy od przekonań palącego nt. zawartości alkaloidu w papierosie.
![](/media/lib/251/n-lustrzen-meksykanski-2ca69ae5f7edb76ad7126e7b5b2bdd27.jpg)
Ślepczykowy klucz do cukrzycy
14 lipca 2016, 11:44Ryby jaskiniowe ze sporadycznym dostępem do pokarmu wykazują objawy podobne do cukrzycy, jednak nie wydają się mieć jakichkolwiek problemów ze zdrowiem. Odkrycie genetycznych podstaw przystosowania do ekstremalnego środowiska może doprowadzić do rozwoju nowych metod leczenia cukrzycy i innych chorób.
![](/media/lib/181/n-slodzik-1fd001c41c498ec75866e50de0ce617d.jpg)
Słodziki prowadzą do rekalibracji mózgu
13 lipca 2016, 13:31Badania na ludziach i zwierzętach sugerowały, że sztuczne słodziki zwiększają głód i sprawiają, że je się więcej. Nowe studium przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney oraz Instytutu Badań Medycznych Garvana wykazało, czemu się tak dzieje.
![](/media/lib/206/n-niebieskie-swiatlo-dcd34d0ca3fe7507049fb1f49b7c8b4d.jpg)
Jaskrawe światło wpływa na metabolizm
20 maja 2016, 09:43Zarówno poranna, jak i wieczorna ekspozycja na jaskrawe światło zwiększa insulinooporność. Wieczorem powoduje też większe skoki poziomu cukru we krwi (porównań dokonywano do przyćmionego światła).
![](/media/lib/122/n-wulkan-144abbf72c399bbed9ffee25ed744710.jpg)
Wydarzenia VI/VII wieku wywołane przez nagłe ochłodzenie klimatu?
9 lutego 2016, 10:13Gwałtowne ochłodzenie klimatu mogło przyczynić się do wielu dramatycznych wydarzeń, które miały miejsce w VI i VII wieku naszej ery. Badania pierścieni drzew ujawniły, że w tym czasie doszło do znaczącego ochłodzenia, które mogło wywołać głód, migracje czy wojny.